Il progetto formativo e di ricerca del corso di dottorato in Tecnologie e Biotecnologie Agrarie prevede l’acquisizione di 180 CFU suddivisi in crediti di formazione teorica (30%) e crediti di formazione all’attività di ricerca per lo svolgimento del progetto di ricerca (70%).
Il progetto formativo e di ricerca del corso di dottorato in Scienze per le Produzioni Agroalimentari prevede l’acquisizione di 180 CFU suddivisi in crediti di formazione teorica (30%) e crediti di formazione all’attività di ricerca per lo svolgimento del progetto di ricerca (70%). Il progetto di ricerca di ciascun dottorando è pianificato con il tutor e il co-tutor (qualora presente), in coerenza con l'offerta formativa del corso di dottorato e presentato al Collegio dei docenti entro la fine del primo anno di dottorato. Le attività formative dei dottorandi sono bilanciate in termini di impegno fra tematiche altamente specifiche riconducibili alle scienze agrarie e comuni ai 3 curricula e attività formative trasversali in comune con altri dottorati dell’Università degli Studi del Molise. Il progetto didattico formativo del Dottorato di ricerca è caratterizzato dalla combinazione di diverse forme di apprendimento: cicli di lezioni, conferenze, seminari, workshop, summer school, master-class, stage. La partecipazione dei dottorandi alle attività formative del dottorato sarà valutata mediante il sistema dei crediti (CFU/ECTS), analogamente ai corsi di formazione universitaria e post-universitaria.
Insegnamento | Numero di ore/CFU | Descrizione del corso | Curriculum di Riferimento | Docenti |
Primo Anno | ||||
Corso di statistica teorico pratico ed utilizzo software per elaborazione dati | 16 ore (4 CFU) | The course has the following objectives: (1) improve the ability to plan a research; (2) provide the basis for the conscious choice of analysis methods; (3) apply the main methods of statistical analysis; (4) provide the basis for the critical evaluation of scientific literature; (5) provide the basis for writing a scientific publication; (6) provide the basis for the use of the main statistical software; (7) discuss the reading of the software outputs and their interpretation for the interpretation of the results. The course will cover: descriptive statistics and introduction to theory of probability. T-test. Analysis of variance (one-way, GLM, contrast, repeated measures), nonparametric tests, regression and correlation. Geostatistics applications for spatial data analysis. Practical exercises of different case studies with SPSS Statistical Software. | Tutti | Luca Romagnoli; Giuseppe Maiorano; Filippo De Curtis; Andrea Sciarretta. |
Interpretazione di dati genomici per lo studio della Biodiversità | 8 ore (2 CFU) | Objectives: Acquisition of inherent basic concepts the use of genomics for applications agro-livestock, forestry and environmental. Contents: concept of biodiversity and its importance at various levels of organization biological, technical molecules for study of biodiversity. Selection of markers genetics. Methodologies of sequencing again generation and related applications (WGS, ddRAD and SNP chips). Examples of data usage genomics for study of biodiversity and related case studies. | Tutti | Gabriele Senczuk |
Emerging Issues in Animal Production | 6 ore (1,5 CFU) | The course will allow the student to acquire knowledge on the main aspects related to the environmental impact of livestock production and on future perspectives and challenges. Course contents: (i) Livestock and climate change. Animal production footprint. Estimation of the environmental impact of livestock production systems. Mitigation strategies. (ii) Cultured meat between sustainability expectations and socio-economic challenges. | Tutti | Siria Tavaniello |
Secondo Anno | ||||
Application of genomics and bioinformatics for studying molecular plant-microbe interactions | 8 ore (2 CFU) | The students will get familiar with the use of existing biological database and perform basic bioinformatics tasks. (i) Navigating through the main databases for biotechnological application NCBI, SGD, fungiDB, Ensembl. (ii) Principle of bioinformatics Understanding the bases for the application of bioinformatics software in Linux Command lines for BLAST analyses Samtools Mapping against a reference genome RNAseq analysis (with and without reference genomes). Galaxy Lessons and practical exercises in the classroom. The exercitations will be communicated in advance to the students who are required to bring a personal laptop and install certain software | Tutti | Giuseppe Ianiri |
Chicken research model in health sciences | 6 ore (1,5 CFU) | Contents of the course: (i) In ovo application of bioactive substances in poultry; (ii) Applying chicken primordial germ cells in epigenetic research; (iii) Toxicity testing (iv) Onco-immunological xenografting techniques in ovo; (v) Animal welfare considerations and regulatory context. Students will have an advanced understanding of application of chicken embryo as the alternative animal model for pre-clinical studies, in the context of reducing and replacing the experiments on animals. Furthermore students will have an understanding of in-ovo application of bioactive substances for poultry, as the early life farm-to-fork strategy leading to increased immunity and gut health of the animal addressing the societal challenges in food production and health management. | Tutti | Katarzyna Stadnicka |
Advances in food rheology and applications | 8 ore (2 CFU) | Theoretical concepts and applications of rheology in food field; influence of food microstructure on food rheology; evaluation of stability and mechanical properties of fluid and semi-solid food systems (oils, emulsions, honey, sauces like mayonnaise and ketchup, dough, etc…); recent studies on gelling processes and new applications in food systems. The aim of the course is to provide the theoretical and practical skills related to the principles of rheology and technical applications for studying food microstructure and rheological behavior. At the end of the course, students will possess the tools to independently design a tailored rheological study based on the different food matrices. | Tutti | Francesca Cuomo |
Terzo Anno | ||||
Agriculture 4.0 | 8 ore (2 CFU) | The specific objectives of the course are to define the principles, concepts and benefits of Agriculture 4.0 (A4.0). It will be analysed the instruments of remote and proximal sensing, sensors, the management of big and smart data management, the use of image analysis techniques both from fast cameras and thermal imaging cameras and the applications of Precision Agriculture (PA) in the different cultural systems. It will be examined in depth the topics related to autonomous driving and georeferencing, remote control platforms and spatial processing methodologies, which form the basis for planning targeted and localized interventions, making the production process sustainable both in economic and environmental terms. Knowledge, expertise and/or skills that students must have acquired at the end of the course: (i) acquisition of the main theoretical tools for the approach to the PA themes; (ii) knowledge of the main data acquisition and processing methods and tools in the PA; (iii) Principles, concepts and benefits of PA and A4.0; (iv) Definition and historical evolution of precision agriculture; (v) The development and diffusion of precision agriculture: data and analysis; (vi) Remote sensing in Precision Agriculture and Remote sensing systems; (vii) Physical and technological principles of remote sensing; (viii) Remote sensing in the optical and infrared domain; (ix) Data processing, data quality, errors, calibrations; (x) Remote controlled platforms and robotic platforms for crop monitoring and management; (xii) Satellite; (xiii) Unmanned aerial vehicle; (xiv) Types of systems and sensors that can be used in agriculture; (xv) Sensors and methods for proximal survey of crop properties; (xvi) Vegetation indices Agriculture 4.0 insights of issues; (xv) Crop monitoring techniques; (xvi) Statistical data processing; (xv) Crop management techniques. | Tutti | Stefano Marino |
Insegnamento | Descrizione dell'attività |
Linguistica | Corso di lingua Inglese avanzato: conversazione e comprensione; scrittura di inglese scientifico. Preparazione di abstract, poster e PPT. Conversation su argomenti di articoli scientifici. Preparazione di un articolo divulgativo e scientifico in lingua inglese. Incontri online con studenti stranieri di altre università europee ed extraeuropee per approfondimenti di tematiche scientifiche. Simulazione di progettazione di una locandina per una conferenza internazionale per dottorandi. Formazione in comune con altri corsi di dottorato delle aree scientifiche. |
Informatica | Il corso intende fornire le conoscenze e competenze necessarie per comprendere e affrontare i problemi dell'evoluzione delle tecnologie informatiche. In particolare, il dottorando/a acquisirà conoscenze e abilità di base per individuare strategie adeguate alla soluzione di problemi, nonché analizzare dati e interpretarli utilizzando specifiche applicazioni informatiche e banche dati. Il corso si articola in lezioni teoriche ed esercitazioni pratiche condotte in comune con altri corsi di Dottorato delle aree scientifiche. |
Gestione della ricerca e della conoscenza dei sistemi di ricerca europei e internazionali | Il ciclo di corsi e seminari intendono fornire conoscenze sui contenuti e le prassi relative ai finanziamenti nazionali ed internazionali (PRIN; FIRB; HORIZON 2020), nonché ad altre tipologie di progetti finanziati da enti pubblici e privati, e le modalità di compilazione e di rendicontazione dei progetti. L'attività formativa prevede: (i) corsi di “Management of Research Projects” inerenti bandi europei e le principali tipologie di bandi nazionali; (ii) seminari su attivazione di Start up e Spin off. |
Valorizzazione e disseminazione dei risultati della ricerca e della proprietà intellettuale | L'attività formativa integrativa prevede la partecipazione dei dottorandi a convegni e seminari per la diffusione dei risultati delle loro ricerche, nonché all'acquisizione di competenze comunicative utili alla divulgazione scientifica delle loro attività. In particolare, sono previsti corsi tenuti da esperti su soft skills: competenze relazionali, metodologiche e personali, con particolare riguardo alle attività legate alla ricerca scientifica; corsi sulla comunicazione, valutazione della ricerca e proprietà intellettuale. |
Principi fondamentali di etica, uguaglianza di genere e integrità | L'attività formativa integrativa prevede la partecipazione dei dottorandi a seminari volti a fornire conoscenze relative ai principi fondamentali di etica e uguaglianza di genere e di etica ed integrità della ricerca. In particolare, i seminari previsti tratteranno temi riguardanti: (i) i principi fondamentali di etica che generano il comportamento umano; (ii) l'uguaglianza formale, di genere e integrità: teoria e prassi. Casi studio. Strategia delle azioni positive ed il gender mainstreaming approach. Uguaglianza di genere nel diritto del Consiglio d'Europa e dell'Unione europea; (iii) l'integrità scientifica: garantire il progresso scientifico, diffondere informazioni corrette, promuovere comportamenti etici rinforzando le responsabilità degli autori della ricerca. |